• +30 2299042390
 • Π. Μελά 20, Κερατέα 190 01, Ελλάδα
 • mail@2dim-kerat.att.sch.gr
 • Τα νέα του σχολείου μας

  Μαθήματα βιβλιοδεσίας

  Την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018, ύστερα από πρόσκλησή μας, η κα Γεωργίου πραγματοποίησε στο σχολείο μας, 2ο Δημοτικό Σχολείο Κερατέας, ένα βιωματικό εργαστήριο βιβλιοδεσίας. Το εργαστήριο έγινε στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος του ιδρύματος Λαμπράκη και του τμήματος πολιτιστικών δράσεων της Διεύθυνσης Αν. Αττικής με υπεύθυνη τη  κα Χρύσα Κουράκη.

  Το θέμα μας ήταν η βιβλιοδεσία σε σχέση με τα προγράμματα φιλαναγνωσίας που εφαρμόζουμε στο σχολείο μας. Η κα Γεωργίου μας έφερε όλα τα υλικά που χρησιμοποιεί και μπορούν να μεταφερθούν με σκοπό  ο κάθε μαθητής/τρια να δημιουργήσει το δικό του βιβλίο. Σε πρώτο στάδιο είχε γίνει μια προεργασία κειμένων με τα παιδιά στο πρόγραμμα της φιλαναγνωσίας.

  Η κα Γεωργίου μάς δίδαξε και τα δέσαμε ως βιβλίο, με τους κωδικούς του, τον τίτλο, τον συγγραφέα, τον εικονογράφο, τον γλωσσικό επιμελητή. Μας δίδαξε τον τρόπο δημιουργίας εξωφύλλου, εσωφύλλου, περιεχομένων, σκίτσων, ζωγραφιών.  Πώς ράβεται ένα βιβλίο, τι υλικά χρησιμοποιούμε, τι εργαλεία και ποιες τεχνικές. Αυτό που έκανε εντυπωσιακή και αποτελεσματική τη δράση ήταν η βιωματική προσέγγιση. Γι’ αυτό το λόγο είχαμε και περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων. Στη δράση συμμετείχαν το Δ1 και το Γ1, δυο τμήματα που στο μάθημα της Ευέλικτης Ζώνης δουλεύουν με τη δασκάλα τους, την κα Κανλή, τη φιλαναγνωσία. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Mε ιδιαίτερο τρόπο, υπομονή και επιμονή, κέντρισε το ενδιαφέρον των μαθητών, όπου παρόλο τη μικρή ηλικία τους, έδειξαν ενδιαφέρον για τη διαδικασία, γοητεύτηκαν με το αποτέλεσμα και μυήθηκαν στα μυστικά της βιβλιοδεσίας.  Δε σταμάτησαν λεπτό την επόμενη ημέρα να δείχνουν στους συμμαθητές τους το δικό τους βιβλίο. Κάποιοι μάλιστα ξεκίνησαν να γράφουν την ιστορία τους.

  Θα μας ενδιέφερε πολύ ως σχολική μονάδα να υπάρξει συνέχεια του εργαστηρίου και δυνατότητα να συμμετάσχουν στη δράση περισσότεροι μαθητές και εκπαιδευτικοί. Ευχαριστούμε θερμά την κα Γεωργίου για τη δουλειά, το χρόνο και τα υλικά που μας διέθεσε. Ανανεώνουμε με μεγάλη μας χαρά το ραντεβού για περισσότερες δράσεις στο σχολείο μας.