• +30 2299042390
  • Π. Μελά 20, Κερατέα 190 01, Ελλάδα
  • mail@2dim-kerat.att.sch.gr
  • Τα νέα του σχολείου μας

    Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κερατέας τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

    “Τα παραμύθια γράφονται για να κοιμούνται τα παιδιά, αλλά και για να ξυπνάνε οι ενήλικες”  Χανς Κρίστιαν ‘Αντερσεν

    Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της ΙΒΒΥ έχει την ευκαιρία να γίνει χορηγός της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Επιλέγει ένα θέμα και καλεί έναν γνωστό συγγραφέα να γράψει ένα μήνυμα για όλα τα παιδιά του κόσμου και έναν γνωστό εικονογράφο να φιλοτεχνήσει μια αφίσα.

    Το 2021 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα των Η.Π.Α. Το μήνυμα γράφτηκε από την Αμερικανίδα ποιήτρια Margarita Engle και η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από τον Roger Mello. Η αφίσα με το μήνυμα τυπώθηκε στα ελληνικά από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και διανέμεται με τη φροντίδα του. Η συγγραφέας Λότη Πέτροβιτς μετέφρασε, όπως κάθε χρόνο, το μήνυμα στα ελληνικά.

    “Όταν διαβάζουμε, το μυαλό μας βγάζει φτερά….”. Έτσι κι εμείς στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κερατέας τιμήσαμε την ημέρα με δράσεις με “τα φτερά του μυαλού μας”!

    Την Παιδική και Εφηβική Βιβλιοθήκη της Κερατέας “επισκέφτηκαν” οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων. Η Παιδική και Εφηβική Βιβλιοθήκη Κερατέας άνοιξε στις 28/12/2011 και λειτουργεί στο ισόγειο του νεοκλασικού κτιρίου Δροσόπουλου. Δημιουργήθηκε μετά από πολλές προσπάθειες με την επιμονή και το μεράκι της ομάδας γονέων “Συνεργασία για τα παιδιά της Κερατέας”,  η οποία έχει αναλάβει τη φροντίδα και τη λειτουργία της και αφιερώθηκε στη μνήμη της Ματίνας Ιατρού, που χάθηκε άδικα από τη ζωή τον Ιούνιο του 2004 σε ηλικία 4 ετών. Η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης, κ. Μελίνα Τσανακτσή σε διαδικτυακή παρουσίαση ενεργοποίησε τη φαντασία μας και μας ξενάγησε στον χώρο. Μας μίλησε για την ιστορία του, για τα βιβλία που υπάρχουν και μας παρουσίασε την αφίσα και το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου για τη φετινή χρονιά αλλά και προηγούμενες. Η ξενάγηση τελείωσε με την από κοινού δέσμευση για δια ζώσης επίσκεψη και ξεκίνημα μιας επικοινωνίας που θα  μας προσφέρει πολλά.

    Οι μαθητές της Β’ τάξης δέχτηκαν στην ψηφιακή τους τάξη την αγαπημένη κ. Νικητάκη Ζωή, η οποία δε δίστασε στιγμή και με τη μαγική φράση “Από καρδιά σε καρδιά όλα είναι δυνατά” μας οδήγησε στο παραμυθοεργαστήρι της.

    Η συγγραφέας – φιλόλογος, αφηγήτρια παραμυθιών, ζωγράφος – εικονογράφος και ψυχοδυναμική χρωματοθεραπεύτρια, Ζωή Νικητάκη παρουσίασε στα παιδιά, μέσα από την διαδρομή της στον χώρο του βιβλίου και του παραμυθιού, τον μαγικό κόσμο του παιδικού βιβλίου. Μας ταξίδεψε στον κόσμο των παραμυθιών που αφηγήθηκε και η αγάπη της για αυτά μας έκανε να κρεμαστούμε από τα χείλη της. Οι αποστάσεις μηδενίστηκαν και “τα μυαλά μας έβγαλαν φτερά”.  Αποχαιρετηθήκαμε με την υπόσχεση να συναντηθούμε στο σχολείο μας, στο αγαπημένο σχολείο της κας Νικητάκη, μια και ήταν μαθήτρια σε αυτό!

    Και κλείνουμε με μια αφιέρωση σε εμάς του μεγάλους: Η ζωή είναι μια ωραία μελωδία. Μόνοι οι στίχοι είναι λίγο μπερδεμένοι”Χανς Κρίστιαν ‘Αντερσεν

    Και η μεθυστική ατμόσφαιρα των ημερών οδήγησε σε δημιουργίες…..

    Αφιερώστε λίγο χρόνο και “δώστε μας το χέρι σας”!!

    Απολαύστε την “Παραμυθοσαλάτα του Α2”

    Book titled 'Η Παραμυθοσαλάτα του Α2'Read this book made on StoryJumper

    Ταξιδέψτε με “Τα μαγικά παραμύθια του Α1”

     

    Περιηγηθείτε στην ψηφιακή έκθεση βιβλίου της Δ’ τάξης

     

    Συμμετέχετε στην εργασία των μαθητών προς τους δασκάλους τους

     

    Δείτε το άλμπουμ με τις φωτογραφίες μας